14 dagen retourrecht Gratis bezorging

Fleece dekens

We weten inmiddels allemaal dat een gezonde slaap net zo belangrijk is als voldoende lichaamsbeweging. Toch krijgt niet iedereen het voor elkaar de zorgen en problemen van het dagelijks leven van zich af te zetten door lichamelijke beweging. Hier kan een fleece deken helpen. Ook bekend als verzwaringsdeken of gravity blanket is deze therapeutische deken een goede keuze bij problemen als slaapstoornissen en stress. Maar hoe werkt het nou precies en wat zijn de voordelen van een gewichtsdeken?

Wat is een gewichtsdeken en waarmee kan hij van dienst zijn?

Het gaat simpel gezegd om een zware deken, die meer is dan een eenvoudige deken. Deze uit Amerika overgekomen slaaptrend is ondertussen ook in Europa in de mode. Veel mensen komen ’s nachts gewoon niet tot rust en/of komen niet in slaap. De gewichtsdeken heeft zich bij slaapstoornissen inmiddels al bewezen. Ze bevordert een ontspannende nachtrust. Maar ook bij stress, depressie en paniekaanvallen evenals angst en dwangneuroses kan het een effectief therapeutisch hulpmiddel zijn om meer te ontspannen en dus beter te slapen. Zelfs bij psychische aandoeningen, zoals ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), autisme en de syndromen van Down en Asperger heeft de deken goede diensten geleverd. Natuurlijk profiteer je er ook van als je niets mankeert.

Hoe functioneert een fleece deken? Wat is het voordeel?

Het positieve effect van de deken dat inmiddels door verschillende studies is aangetoond, leidt tot het grote, gelijkmatig verdeelde gewicht. Hij wordt door kleine glazen kralen, die zich binnenin bevinden, verzwaard. De hieruit voortkomende krachtige, maar zachte druk heeft een ontspannend effect op spieren, gewrichten en pezen, zodat de betroffen persoon zowel fysiek als mentaal tot rust komt. Het lichaam scheidt daarbij ontspannings- en gelukshormonen uit zoals serotonine. Hierdoor verbetert de stemming en stress en angst worden afgebouwd. De deken regelt daarnaast de uitscheiding van slaapbevorderende hormonen zoals melatonine waardoor het lichaam in slaapmodus gaat.

De aanschaf van een gewichtsdeken – waarop moet je op letten?

Anders dan vaak gedacht wordt werkt het eigen gewicht van de deken niet belastend maar bevordert de slaap. Gebruikers hoeven ook niet bang te zijn dat ze onder de verzwaringsdeken gaan zweten. Het exacte gewicht van de gravity blanket, dat wordt bepaald door de hoeveelheid hypoallergene microglaskralen, is afhankelijk van het lichaamsgewicht en de lengte van de slaper. Het is van belang dit goed te kiezen. Hierbij geldt de regel: 10 tot 15% van het lichaamsgewicht. Met het geschikte gewicht ervaar je de zachte druk geenszins als storend. Je merkt het natuurlijk, maar het wordt aangenaam gevonden. Ook het voortdurend omdraaien tijdens de slaap wordt aanzienlijk gereduceerd, zodat de natuurlijke fases diepe slaap langer zijn en het regelmatig wakker worden wordt voorkomen.

Samenvatting verzwaringsdeken

Veel mensen hebben problemen met in- of doorslapen. De redenen hiervoor zijn talrijk. De gewichtsdeken kan door het aanvullende gewicht en de verdeling hiervan op het lichaam uitkomst bieden en ook bij psychische aandoeningen, zoals depressie of angst, helpen meer rust te vinden en beter te slapen. Door de uitscheiding van geluks- en slaaphormonen kan het lichaam daarnaast beter ontspannen. De zware deken bestaat hiervoor uit hypoallergene kralen van microglas. Ze wordt in verschillende gewichtsklassen aangeboden. Het is aan te bevelen een gewichtsdeken aan te schaffen van ongeveer 10 tot maximaal 15 procent van het eigen lichaamsgewicht.

Ook interessant:

Naar boven